ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020-2021

Η μείωση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας, έφερε την ανακαίνιση και την τεχνική συντήρηση των κατοικιών και κτιρίων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατέχοντας ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων. Ιδιαίτερα η ενεργειακή αναβάθμιση των οικημάτων, πραγματοποιείται πλέον με μεγάλη συχνότητα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια, τα πιο πολλά κατασκευασμένα πριν το 1980, που σημαίνει πως δεν έχουν επαρκή θερμομόνωση λόγω του ότι για παράδειγμα, τα θερμομονωτικά κουφώματα θέλουν άμεσα αλλαγή, έχουν παλαιό σύστημα θέρμανσης, δεν έχουν διπλά τζάμια κ.λ.π.

Κατοικώντας λοιπόν σε ένα τέτοιο σπίτι, ξοδεύονται πολλά περισσότερα χρήματα για την επαρκή ψύξη ή την θέρμανσή του. Ωστόσο, με τις κατάλληλες εργασίες τα έξοδα μπορούν να μειωθούν δραστικά αφού πλέον η κατοικία θα έχει ενεργειακά αναβαθμιστεί.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το οποίο μπόρεσαν να εξασφαλίσουν πολλά νοικοκυριά, δίνει την δυνατότητα της ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων, διαδικασία που αποτελείται από ένα σύνολο διορθωτικών επεμβάσεων για να θωρακιστεί κάθε ακίνητο από τις ενεργειακές απώλειες.

Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το οποίο παρέχει (κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις), οικονομικά κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να αναμορφώσουν ενεργειακά το ακίνητό τους.

Κατόπιν επιθεώρησης από ειδικό ενεργειακό επιθεωρητή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορεί να προβεί σε συγκεκριμένες και επιλέξιμες μετατροπές, ενώ το πρόγραμμα επιδοτεί έως και 85% του ποσού, με το ύψος της επιδότησης να εξαρτάται από τον προϋπολογισμό του έργου.

Συμπληρωματικά, το ποσό αυτό, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και ως ποσοστό, είναι ανάλογο με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», μπορεί να καλύψει, τις ακόλουθες εργασίες:

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος
  • Εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης ή θέρμανσης χώρου
  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων
  • Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, βιομάζας ή αντλίας θερμότητας

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που οδηγεί στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, στοιχεία που αυξάνουν την αξία του ακινήτου.

Πέρα όμως από την τεχνική βελτίωση, την οικονομική αναβάθμιση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του κτιρίου, αυτό που παρέχει μία ενεργειακή αναβάθμιση, είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής, επιφέροντας θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.