ενδοδαπεδια θερμανση

Πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θερμανσης

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί την πιο μοντέρνα λύση θέρμανσης, δημιουργεί την τέλεια θερμοκρασία σε ένα χώρο, προφέρει θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των χώρων που προχωρούν σε ενδοδαπέδια θέρμανση πληθαίνει συνεχώς. Πως ακριβώς λειτουργεί ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, ποια τα πλεονεκτήματα και πόσο συμφέρει τελικά η τοποθέτησή του;

Τα οφέλη της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι πολλαπλά:

  1. Ιδανικές συνθήκες θερμικής άνεσης με ήπια μετάδοση θερμότητας, ροή θερμικής ενέργειας από τα πόδια προς το κεφάλι, ομοιομορφία θερμοκρασίας σε όλη την έκταση των χώρων.
  2. Εξοικονόμηση ενέργειας & χαμηλό κόστος λειτουργίας διότι λειτουργεί με χαμηλές θερμοκρασίες νερού (35-45 °C) και συνδυάζεται ιδανικά με συστήματα παραγωγής θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών (αντλίες θερμότητας).
  3. Ελευθερία στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση των χώρων γιατί δεν υπάρχουν θερμαντικά σώματα ή άλλες τερματικές μονάδες.
  4. Λειτουργία δροσισμού για τους θερινούς μήνες με το ίδιο σύστημα.

Ενδοδαπέδια και Ξύλινο δάπεδο

Η ενδοδαπέδια με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να συνδυαστεί με ξύλινο δάπεδο χωρίς να τίθεται κανένα θέμα για την απόδοση της θέρμανσης στο δάπεδο μας.

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

  1. Το πάχος του ξύλου να μην ξεπερνάει τα 15mm.
  2. Στο πλωτό δάπεδο. να χρησιμοποιείται υπόστρωμα κατάλληλο για ενδοδαπέδια θέρμανση και όχι ένα απλό συμβατικό καθώς αυξάνει κατά 20% την απόδοση της!
  3. Σε κολλητό ξύλινο δάπεδο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικό αστάρι και κόλλα για ενδοδαπέδια θέρμανση.
  4. Η μέγιστη τελική θερμοκρασία επιφάνειας του ξύλινου δαπέδου να μην υπερβαίνει τους 28 βαθμούς κελσίου.
  5. Τέλος η υγρασία που έχει το υπόστρωμα κατά την τοποθέτηση καθώς θα πρέπει να είναι μικρότερη από την ανεκτή υγρασία του ξύλου (6% μέχρι 10%), για να μην επηρεάζει τη συμπεριφορά της επίστρωσης (φουσκώματα, σκασίματα, αποκόλληση) κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης.

Και αν χαλάσει η ενδοδαπέδια;

Η Ενδοδαπέδια έρχεται με πολύ συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες εγκατάστασης από τους κατασκευαστές που οφείλουν να ακολουθηθούν κατά γράμμα. Σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες δοκιμές στεγανότητας, οι πιθανότητες σφάλματος είναι μηδαμινές και γι’ αυτό συνδυάζονται με εγγυήσεις πολλών ετών (25 έτη τουλάχιστον).

Παράλληλα οι σωλήνες που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα ενδοδαπέδια συστήματα είναι κυρίως πλαστικοί, με πολύ καλές και εξελιγμένες μηχανικές ιδιότητες και τα κυκλώματα στο δάπεδο είναι μονοκόμματα, χωρίς συνδέσεις.

Πάντως ακόμα και στην περίπτωση αστοχίας υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός με τη βοήθεια του οποίου μπορεί να εντοπισθεί και το πιθανό μερεμέτι να περιορισθεί σε επιφάνεια δαπέδου ενός τετραγωνικού μέτρου.

Τέλος για το καλύτερο αποτέλεσμα απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους επαγγελματίες, διότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αυτές απαιτούν καλό αρχικό σχεδιασμό (μελέτη), πιστή εφαρμογή σύμφωνα με τις προδιαγραφές και σωστή ρύθμιση μετά την κατασκευή.

Ζητήστε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και τον τρόπο που λειτουργούν.